pil
Niels. Sørensen
(1855-)
Ane Cathrine. Poulsen
(1860-)
Marie Cathrine. Sørensen
(1888-1923)
Karl Stegger
(1913-1980)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Frederikke Elisabeth. Hansen

Karl Stegger

  • Født: 11 Jan. 1913, Sct. Johannes, Aarhus
  • Ægteskab (1): Frederikke Elisabeth. Hansen den 14 Maj 1938 i Vor Frue, Aarhus, Danmark
  • Død: 13 Apr. 1980, København i en alder af 67 år

punkttegn   Et andet navn for Karl var Carl Johan Stegger. Sørensen.

Billede

punkttegn  Notater:

Karl Stegger
Carl Johan Stegger Sørensen, kendt som Karl Stegger, var en dansk skuespiller, der nåede at medvirke i 157 film, hvilket gør ham til den hidtil mest brugte skuespiller i danske film.
Født: 11. januar 1913, Aarhus
Død: 13. april 1980, Frederiksberg
Ægtefælle: Frederikke Hansen (g. 1938\endash 1980)

===================================================================


Fattig opvækst.
Karl Johan Stegger Sørensen kom til verden som fattig arbejderdreng i Århus den 11. januar 1913. Hans mor var flaskerenser på Ceres, og faderen var en norsk matros, som moderen havde haft en affære med, og som sønnen aldrig så.
\endash Jeg kom til verden som et uægte barn, som en skamplet på min families ære, og jeg blev gemt væk snarere end vist frem, fortalte Karl Stegger siden. I en alder af tre-fire år sad han ensom og sulten i timevis i trappeopgangen og ventede på, at hans mor kom hjem fra arbejde. Regelmæssigt tog hans morfar ham med på værtshus, men ellers skete der ikke noget i lille Karls liv.

Da hans mor mødte en ny mand, tilsmilede det stabile liv en kort stund den århusianske familie, men så døde moderen af tuberkulose. Karl var 10 år, og stedfaderen og morfaderen sendte ham på børnehjem. De følgende år huskede Karl Stegger udelukkede for det dårlige. Han arbejdede fra morgen til aften på børnehjemmet, og de andre børn gjorde grin med ham, fordi han var tyk. På børnehjemmet fik han kælenavnet Kalle, og i de år begyndte han at skrive sit navn med K i stedet for C. Hans liv blev ikke ligefrem bedre, da hans stedfar og dennes nye kone overtog forældremyndigheden over ham.
Karl var nu 14 år, og han blev sendt ud at tjene \endash i et snedkerværksted, som bybud, hos en slagter og adskillige andre steder. \endash Det var udnyttelse. Jeg fik ikke en krone selv, og der var aldrig nogen, der spurgte, hvad jeg selv havde lyst til, sagde Karl Stegger senere i livet. Som 19-årig flyttede han ind i et lille rum i tilknytning til det værksted, han arbejdede på, og her forelskede han sig i naboejendommens datter Rikke på bare 15 år. Kærligheden var gengældt, og inden året var omme, var Karl og Rikke forældre til Ritha.

For Karl var familien samlingspunktet, og han og Rikke blev sammen livet igennem. Hun fik et godt job på kontor, men Karl måtte hutle sig igennem et dårligt arbejdsliv adskillige år frem. En tid travede han rundt i Århus med en frugtvogn, og på et andet tidspunkt var han skrothandler. Rikkes bror var amatørskuespiller, og det blev Karl Steggers vej ind i skuespilverdenen.

Karl fik en rolle i en dilettantforestilling. Han blev bidt af teatret, og da den anerkendte instruktør for Århus Teater Miskow Makwarth så ham i en amatørteaterforestilling og ef terfølgende kiggede ham i øjnene og sagde, „Du har talent", tændte det et brændende ønske i Karl om at blive professionel skuespiller. Det var første gang, nogen havde sagt, at han duede til noget. For at gøre sig håb om at komme ind på elevskolen måtte han lade sit ene, skæve øje operere. Det gjorde han, og Rikke støttede ham. Også selvom de følgende tre år som elev på Århus Teater var økonomisk meget trængte for Karl og den lille børnefamilie.

I 1947 var Karl Stegger uddannet, og efter endnu nogle års ansættelse i Århus gik turen til København, hvor han blev Pjerrot i Tivoli. Siden tog Stig Lommer ham til ABC Teatret, og så begyndte det at gå slag i slag. Karl Stegger nåede frem til sin død at medvirke i 150 film \endash flere end de fleste, kun overgået af Ove Sprogøe. Hans sidste film blev „Lille Virgil og Orla Frøsnapper". Det var i 1980, og Karl Stegger var knap 67 år. Han havde haft sukkersyge i mange år, og nu var han blind på det ene øje og følelsesløs fra knæene ned i fødderne. Filmens instruktør Gert Fredholm mindes, at Karl sad træt på en stol mellem hver optagelse, men så snart der blev sagt „Værsgo", sprang han op og ydede en pragtpræstation. Han var han en fighter til det sidste.

Billede

punkttegn  Begivenheder i hans liv:

1. Folketælling, 1921, Fyensgade Aarhus. Opslag 37.

2. Folketælling, 1925, Lemming, Kolt, Aarhus, Danmark. Opslag 115


Billede

Karl blev gift med Frederikke Elisabeth. Hansen, datter af Jacob Andreas Marius. Hansen og Jenny Cecilie Nikoline Julie Mulvad. Knudsen, den 14 Maj 1938 i Vor Frue, Aarhus, Danmark.




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 15 Nov. 2024 med Legacy 10.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af jdr@dimke-depenau.dk