pil
Heinrich. Vinartz
Agneta Engel. Hertzberger
(1801-)
Johannes Mundeling
(1792-1845)
Vilhemine Sofie Rebekka Frederiksen
(-1877)
Christian Adolph Andreas. Mundeling
(1832-)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Anna Catharina Dorthea Lucia. Hertzberg

Christian Adolph Andreas. Mundeling

  • Født: 3 Feb. 1832
  • Ægteskab (1): Anna Catharina Dorthea Lucia. Hertzberg
Billede

  Notater:

Familien Mundeling
Sidst i 1800-tallet holdt en gruppe af fremmede rejsende til ved Sømosen i Dronninglund Storskov i Nordjylland. Det var familien Mundeling.

Ved Sømosen
Skærsliber Christian Adolf Andreas Mundeling byggede i 1875 en hytte i skrænten ved Sømosen - et ugæstfrit sted i Dronninglund storskov. Det var en lille beskeden hytte med stue, køkken, gang og røghul i taget. Denne hytte var den børnerige families vinterkvarter i en del år. Familien ernærede sig foruden ved slibning også ved musik og dans.
Ved Sømosen traf Erhardt sin kommende hustru, linedanseren Justine Magdalene Rosalie Altenburg, datter af en omvandrende musiker og harpespiller.

Fra kærre til beboelsesvogn
Erhardt og Justine levede i deres første år sammen meget beskedent. De ernærede sig som omvandrende skærsliber og gøglere og trak rundt med deres få ejendele på en kærre. De havde ingen beboelsesvogn. I kroerne dansede Justine på ståltrådsline. Parret opfandt også æggedansen. Justine fik bind for øjnene og dansede på et tæppe mellem ni æg. Det var et trick. Tørklædet blev bundet så løst, at Justine kunne se æggene. Men tricket virkede.

Senere fik familien Mundeling en beboelsesvogn, der lignede et lille hus og en bagagevogn. De havde på dette tidspunkt også fået to døtre. Det var ikke ualmindeligt, at de rejsende førte husdyr med sig. Mundeling anskaffede sig en lille gris, der blev transporteret i en bagagevogn, og blev slagtet om vinteren.
Fire pæle i jorden med et tov imellem
Hver sommer rejste Mundeling ligesom andre cirkusfolk fra landsby til landsby med deres cirkus. De kørte uden om de store byer. Enten lejede de en mark hos en bonde mod fribilletter til cirkusforestillingen til bonden og hans familie, eller også slog de sig ned hos cirkusinteresserede jordejere. Her kunne de få billigt eller gratis foder til dyrene, og herskabet betalte en god entre til aftens forestilling.
Når der kom cirkus til en by, hvor de ville give forestilling, red nogle rundt og blæste i trompet for at annoncere aftenens forestilling, mens andre gjorde manegen i stand. De første maneger var meget primitive. Fire pæle blev hamret ned i jorden, og mellem pælene udspændte man et tov. På toppen af pælene anbragte cirkusfolkene nogle udhulede kartofler, som var forsynet med en væge og fyldt med olie. Kartoffellysene fungerede som belysning. Publikum kunne sidde i græsset eller stå. Efterhånden som cirkusfamilierne fik arbejdet sig op, blev der råd til rigtige cirkustelte, som vi kender dem i dag.

En cirkusslægt
Familien Mundeling fik i alt tolv børn. " For hvert barn vi fik flød indtægterne lidt rigeligere..." fortalte Erhardt Mundeling. Det var almindeligt, at cirkusfamiliernes børn blev oplært til at optræde i 3-4 års alderen.

Justine Mundeling døde i 1942 og Erhardt Mundeling i 1974. Parret blev blandt rejsende kendt for deres alvorlige kristendom, deres afholdenhed fra alkohol og den gode tone i deres cirkus.
I 1956 var der cirka 70 personer fra slægten Mundeling, som var eller havde været tilknyttet cirkus. Cirkus Mundeling opstod igen i 1986, men det genetablerede cirkus fik kun to sæsoner, hvorefter det måtte lukke.


Kilde :
http://www.immigrantmuseet.dk/index.php?page=familien-mundeling-2


Billede

Christian blev gift med Anna Catharina Dorthea Lucia. Hertzberg. (Anna Catharina Dorthea Lucia. Hertzberg blev født den 17 Feb. 1825.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 3 Feb. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af jdr@dimke-depenau.dk