Morten Chr. Henrichsen
(1813-1867)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Inger Marie Brøgger

Morten Chr. Henrichsen

  • Født: 10 Jan. 1813, Middelfart
  • Ægteskab (1): Inger Marie Brøgger den 31 Okt. 1840 i Grenaa, Djurs Nørre, Randers, Danmark
  • Død: 31 Jul. 1867, Grenaa, Djurs Nørre, Randers, Danmark i en alder af 54 år
Billede

  Notater:

Morten Christian Henriksen

Født 1 1813. Død 31/7 1867. Borgerskab i Grenaa 9/8 1839. 31/10 Gift 1840. m. Inger Marie Brøgger.

Henriksen var født i Middelfart. Han havde lært Sadelmagerfaget i Randers hos en Halvbroder (Bedstefader til Garver Vilh. Petersen), og rejste derpaa nogle Aar i Tyskland "paa Faget", som det dengang var Skik.

1 1840 ægtede han Inger Marie Brøgger. Hun havde i mange Aar været en trofast Husbestyrerinde hos Konsul jahnsens, og i deres Hjem fejredes hendes Bryllup.

Hendes Fader var Skolelærer og Kirkesanger i Sejling, men da Moderen døde af Tyfus, da Inger kun var 5 Aar gammel, kom hun i Huset som Plejedatter hos en Slægtning, Rebslager Rasmus Kruse i Grenaa. De var selv barnløse. Paa deres gamle Dage oprettede Kruse en, Fledføringskontrakt med Henriksen om, at han skulde tage dem i Huset hos sig og give dem Underhold og Pleje for Resten af deres Liv og saa til Vederlag have deres Sted paa Storegade.

Sadelmager Henriksen var en af sin Tids allermest ansete Haandværkere og i 10 Aar, fra 1857 og til sin Død, Haandværker Foreningens Formand. Det var ham, som var den virksomste for at faa opført Foreningens første Alderdomshjem, den lange, hvidkalkede Bygning yderst paa Lillegade. I hans Formandstid oprettedes den første Haandværkerskole, der ikke som nu var en Aftenskole. Da arbejdede Haandværkerne til sent paa Aftenen, og Skolen holdtes derfor Søndag Eftermiddag. Henriksen var i alle Forhold en af Standens selvskrevne Repræsentanter og naturligvis bl. a. Medlem af det 3 Mands Udvalg, som paa Foreningens Vegne i 1861 ved Kong Frederik den 7.s Besøg i Foreningens Navn skulde ønske Hs. Majestæt med Gemalinde Velkommen i vor Midte.

Henriksens var selv barnløse, men holdt meget af Børn. De tog sig af flere fjernere Slægtninges Børn og adopterede to af dem. Den ene var Emil Petersen senere Cigarhandler i Grenaa den anden Albertine Henriksen senere gift med Lærer Ring i Fjellerup. 1 1861 døde i Strømmen ved Randers Carl Elkjær Petersens Hustru. Petersen var Søn af en Garver og havde selv overtaget dennes Garveri. Det var der, Sadelmager Henriksen havde været en Tid i sin Ungdom, og han rejste ud til Begravelsen. For at hjælpe Enkemanden der sad i vanskelige økonomiske Kaar og nu stod ene med flere smaa Børn, tilbød han at tage det mindste, den 3-aarige Emil, med sig hjem og adoptere ham.

Kort efter gik Petersen fallit, Garveriet i Strømmen havde været i Familiens Besiddelse i mangfoldige Aar, saa det føltes desto tungere at miste det. Henriksen hjalp Petersen herned og bortlejede fra I. juli 1863 sit Garveri til ham. Butik fik Elkjær Petersen derimod højere oppe i Lillegade i Glarmester Vogels Ejendom.

I 1848 købte Sadelmager Henriksen, som tidligere anført, Naboejendommen mod Vest. Den tilhørte paa det Tidspunkt Enke fru Elisabet Kruse, Enke efter Konsul Amdi Kruse paa Lillegade og var udlejet. Henriksens Plan var at rive begge de to omtrent hundredaarige Ejendomme ned og opføre et nyt Hus paa den samlede Grund. saa kom Krigen, og der blev paa mange Maader vanskelige Forhold.
Det blev bl. a. ogsaa vanskeligt at faa Folk,og Henriksen maatte selv tage en Haand med i Arbejdet.
En fremmed Herre, som kom forbi og saa ham gaa i Bluse og arbejde paa Huset, spurgte ham, hvem det var, som i de Tider kunde tænke paa at bygge. Da Henriksen saa sagde, at det var ham selv som var Bygherren, tog den fremmede Mand sin Hat af og bukkede dybt for ham.
Henriksen var en baade dygtig og flittig Mand. Egentlig var han jo Sadelmager og drev en meget betydelig Virksomhed med adskillige Svende paa Værkstedet.
Men tillige slog han ind paa Garveri. Det gjorde nu da for Resten saa mange Sadelmagere dengang.
Huderne laa i Kalk i store Kar nede ved Aaen, og i den ældre Del af Ejendommen indrettede Henriksen en Barkmølle, hvor Egebarken formaledes til Brug ved Garvningen. Det var en Kværn, bestaaende af 2 Møllesten. Den blev drevet rundt af en Hest og stod inde i Baghusets ældre Del.

Men Henriksen havde tillige en betydelig Vognmandsforretning og da navnlig Postkørselen til Aarhus. Det var jo før Banernes Tid. Som Postkontrahent flagede Henriksen med Flag med kongelig Krone og Navnetræk. Dette Flag gik i Arv til senere Ejere og anvendtes endnu længe efter ved højtidelige Lejligheder.

En afdød gammel Grenaaborger har fortalt mig, at Henriksen i sin Glansperiode i sit Arbejde havde 4 Garversvende, 4 Sadelmagersvende, 4 Kuske, l Røgter samt paa Stalden 12 Heste til Post-, Fragt. og anden Kørsel.

I Panteprotokollen ses, at Henriksen i 1856 af Generalpostkassen laaner 125 Rdl. til Køb af en ny Fjedervogn mod Pant i denne, Aaret efter 480 Rdl. til Køb af en Wienervogn og igen det følgende Aar 500 Rdl. til endnu en ny Wienervogn.

Henriksen var i en lang Aarrække Medlem af Kommunalbestyrelsen og var som før nævnt Haandværkernes fødte Tillidsmand. Hans Død (31. juli 1867) føltes da ogsaa som en virkelig Sorg for hans Standsfæller og han førtes til Graven med alle de Æresbevisninger, som Foreningen raadede over, som "Haandværkerforeningens Forhandlingsprotokol" siger.

Henriksens Enke vedblev at drive Vognmands- og Postkørselen en Tid efter Mandens Død, men omkring 1870 overdrog hun denne til Rudolph Christensen, som tidligere havde været Postkusk paa Ruten Ebeltoft-Tirstrup, og han fik en lille Lejlighed nede hos hende.

Som allerede nævnt havde Carl Elkjær Petersen i 1863 lejet Garveriet af Sadelmager Henriksen paa en vis Aarrække. Efter dennes Ophør indgik han Interessentskab med Enken om Driften, men Butiken beholdt han stadig oppe hos Vogels,

Carl E. Petersen spillede i adskillige Aar en ikke ubetydelig Rolle i Byens offentlige og Foreningsliv. Han var Medstifter af Vaabenbrødreforeningen og i flere Aar Medlem af Byraadet.

Billede

  Begivenheder

• Folketælling, 1845, Randers, Djurs Nørre, Grenaa Købstad, Lillegade.
Christian Henriksen, 31 år, gift Sadelmager.
Inger Marie Brøgger, 34 år, hans Kone.
Rasmus Kruse, 73 år, gift Avlsbruger.
Bolette Brøgger, 78 år, hans Kone.
Frans E. Petersen, 22 år, sadelmagersvend.
Jens P. Møller, 20 år, læredreng.
Rasmus Madsen, 16 år, læredreng.
Niels Brøgger, 20 år, læredreng.
Stine Brøgger, 12 år, plejedatter.
Dorthe Hiersing, 8 år, plejedatter.
Mette Poulsdatter, 18 år, tjenestepige.

• Folketælling, 1845, Randers, Djurs Nørre, Grenaa Købstad, Lillegade.
Christian Henriksen, 31 år, gift Sadelmager
Inger M. Brøgger, 34 år, hans kone
Rasmus Kruse, 73 år, gift avlsbruger
Bolette Brøgger, 78 år, hans kone
Frans E. Petersen, 22 år, Sadelmagersvend
Jens P. Møller, 20 år, læredreng
Rasmus Madsen, 16 år, læredreng
Niels Brøgger, 20 år, læredreng
Stine Brøgger, 12 år, plejedøtre
Dorthe Hiersing, 8 år, plejedøtre
Mette Poulsdatter, 18 år, tjenestepige


Billede

Morten blev gift med Inger Marie Brøgger, datter af Niels Andersen Brøgger og Marie Kirstine Jørgensdatter, den 31 Okt. 1840 i Grenaa, Djurs Nørre, Randers, Danmark. (Inger Marie Brøgger blev født den 31 Aug. 1807 i Sejling, dåb den 30 Okt. 1807 i Sejling, døde den 13 Feb. 1893 i Grenaa, Djurs Nørre, Randers, Danmark og blev begravet den 20 Feb. 1893 i Grenaa Kirkegård.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 3 Feb. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af jdr@dimke-depenau.dk