pil
Jeppe. Sørensen
(1810-1874)
Margrethe. Simonsdatter
(1812-1859)
Jens Peter. Jensen
(1834-1901)
Cathrine Marie. Jeppesen
(1839-1890)
Jeppe. Aakjær
(1866-1930)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Marie. Bregendahl
2. Nielsine Juliane Nanna Jensen. Krog

Jeppe. Aakjær

  • Født: 10 Sep. 1866, Fly, Fjends, Viborg
  • Ægteskab (1): Marie. Bregendahl 11-7-18893 i København, Sokkelund, København
  • Ægteskab (2): Nielsine Juliane Nanna Jensen. Krog den 25 Apr. 1907 i København
  • Død: 22 Apr. 1930, Grinderslev, Nørre, Viborg i en alder af 63 år

   Et andet navn for Jeppe. var Jeppe. Jensen.

Billede

  Begivenheder

• Beskæftigelse: Forfatter. Jeppe Aakjær (født Jensen) voksede op på en fattig gård i landsbyen Aakjær syd for Skive. Han måtte tidligt ud at tjene, men klarede sig godt i skolen og kom siden på højskole. I 1886 tog han præliminæreksamen fra Blaagaard Seminarium i København. På seminariet var Aakjær en ivrig debattør og deltog i demonstrationer mod Estrup-styret. Hjemvendt fra hovedstaden fortsatte han debatterne, men Salling var ikke det tolerante København, og snart blev Aakjær anklaget for revolutionær virksomhed. Han blev stillet for retten i Viborg og måtte sytten dage bag tremmer.

I 1893 giftede Aakjær sig med forfatteren Marie Bregendahl. De bosatte sig i København, men ægteskabet var ikke lykkeligt og efter syv års samliv gik de hver til sit. Aakjær var i mellemtiden blevet student og cand.phil., og nogle år efter skilsmissen vendte han tilbage til Salling. Her giftede han sig med billedhuggeren Nanna Krog og blev medejer af gården Jenle, hvor han boede til sin død i 1930. På Jenle arrangerede Aakjær en årlig folkefest, der samlede flere tusinde mennesker. Fremtrædende repræsentanter for politik og kultur mødte frem, og tilslutningen kan ses som et udtryk for den enorme folkeyndest, digteren opnåede i sit liv. Som en af de få forfattere i sin generation fik Aakjær et folkeligt gennembrud. Hans forfatterskab vandt ikke blot beundring, men også store læseskarer. Populariteten blev bl.a. anskueliggjort på hans 60 års fødselsdag, hvor de fire store københavnske dagblade så bort fra partihensyn og bragte digteren en pompøs hyldest.

Jeppe Aakjær er kendt for sin stemningsfulde naturlyrik, hvor den vestjyske hedes rug og markblomster beskrives og besynges. Men Aakjær var i virkeligheden ikke (udelukkende) drevet af en trang efter at være naturlyriker, men derimod optaget af at skildre menneskets større sammenhæng og rytmiske forhold til omverdenen \endash og her udgjorde naturen blot én bestanddel. Arbejde, landskab, arv og miljø var lige så prægnante komponenter, og Aakjær havde et særdeles udviklet blik for at skildre almuens undertrykte tilværelse og trange kår. Aakjær var på mange måder en politisk forfatter, og såvel hans naturbeskrivelser som hans agitatoriske romaner havde til formål at få de gamle traditioner til at spille sammen med den moderne verdens præmisser.

• Navneændring, 1906. Fødenavn Jeppe Jensen.
Efternavn ændret til Aakjær


Billede

Jeppe. blev gift med Marie. Bregendahl 11-7-18893 i København, Sokkelund, København. (Marie. Bregendahl blev født den 6 Nov. 1867 i Fly, Fjends, Viborg og døde den 22 Jul. 1940 i København.)


Billede

Jeppe. blev derefter gift med Nielsine Juliane Nanna Jensen. Krog den 25 Apr. 1907 i København. (Nielsine Juliane Nanna Jensen. Krog blev født den 23 Jan. 1874 i Maabjerg, Hjerm, Ringkøbing og døde den 4 Aug. 1962 i Skive, Hindborg, Aalborg.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 3 Feb. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af jdr@dimke-depenau.dk