pil pil pil
Heinrich Christoph Depenau
(1835-1918)
Martine Fabriciusdatter Brandt
(1836-1910)
Jens Christian. Christiansen
(1837-)
Frederikke Eriksen
(1836-)
Carl Kristian Sofus Depenau
(1863-1951)
Anna Kirstine Christiansen
(1867-1920)

Martin Frederik. Depenau
(1898-1972)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Petrea Marie Jensine. Sørensen

Martin Frederik. Depenau

  • Født: 16 Aug. 1898, Køge, Ramsø, Roskilde, Danmark
  • Dåb: 2 Sep. 1898, Køge, Ramsø, Roskilde, Danmark
  • Ægteskab (1): Petrea Marie Jensine. Sørensen den 24 Jan. 1923 i Haslev Kirke, Aarhus Amt
  • Død: 1972, Thorsager, Øster Lisbjerg, Randers, Danmark i en alder af 74 år
  • Begravet: 1972, Thorsager Kirkegård
Billede

  Notater:


Var Fodermester og Røgter,
Mundelstrupgaard, og en gaard i nærheden af Rønde og på Mejlgaard.
Har hørt Viola fortælle, at Martin aftjente sin værnepligt ved Garden, han var forlovet med en pige fra det bedre borgerskab, da han kom hjem fra tjensten, tog han arbejde som fodermester på en gård, han fik gjort en tjenepige gravid, det var ikke lige efter faderens ønske, men Martin mente at hvis pigen var god nok at gå i seng med, var hun også god nok at gifte sig med.
Da Martin blev indviteret til søsteren Karla`s sølvbryllup, foreslog familien at Martin kunne tage den skjorte og slips på, som Prints havde sendt fra Amerika, det gjorde Martin også, men var så til gengæld iført meget gamle og udtrådte sutsko, Martin morede sig gevaldigt og fortalte til Jørgen Dimke Rasmussen, de skal da ikke bestemme, hvordan jeg skal være klædt.
Der kom nogle nedsættende bemærkninger om Martin`s beklædning, da jeg sad lige på den anden side af bordet over for Martin, jeg syntes ikke hans broder skulle have været så højrøstet, Martin lod som han ikke hørte noget, men han havde også set broderen putte ekstra cigarer i brystlommen, " det var dengang at der kom tobaksvarer rundt " Noget senere rejste Martin sig op og gik ned i den anden ende af salen, og spurgte hvordan har du det i dag brormand, og klappede broderen på brystlommen så alle cigarerne blev knust.
Da Martin kom tilbage til sin plads, kiggede han over på Jørgen og sagde, jeg hørte godt hans bemærkninger.

Da Martin var pensioneret, kom han en dag på visit hos Jørgens forældre i Balle, og besøgte den dag også Jørgen, som var ejer af en meget speciel gravhund, som ikke ret mange kunne komme til, Martin kunne få hunden til at pibe af skræk, bare ved at se på den, da han derefter sagde kom, så sprang hunden op på skødet af Martin. Martin fortalte, at der ikke var den lænkehund, han ikke kunne gå ind til og få til at krybe, bare ved at stirre på den.

Jørgen husker Martin og Marie`s gæstfrihed sådan :
Vi havde været i Aarhus på visit hos familien, på vej hjem i nærheden af Rønde siger min far , Viola skal vi ikke køre forbi Martin og Marie, så siger min mor Sigvald klokken er jo 22:30, men min far kørte ind på pladsen foran røgterboligen, næsten før motoren var stoppet, kom Martin ud af døren iført bare fødder og natskjorte, så vender han han sig og råber Marie det er dem fra Balle, skynd dig op og sæt kaffen over, så kom han hen til bilen og bød os ind, jeg husker at jeg så Martin`s fødder synke ned i mudderet, det havde lige regnet men det tog han da ikke hensyn til, så selv om han skulle tidlig op, så havde de tid til at give kaffe og kage.
Det er gæstfrihed som ikke findes mange steder.

Jan Depenau`s beretning
Billedet med min "bedstefar i Jylland", Martin, på hans side i anetavlen, er sådan jeg husker ham fra de sidste år.
Når vi stod op om morgenen hos dem, sad han der med kaffe og kartoflerne til middagen var skrællede og klar i gryden (han stod som sagt meget tidligt op).
Kartoflerne (med el. uden skræl) fik en klat smør i kogevandet, så de ikke kogte over (et godt råd i Familie Journalen) - og Aksel og Konrad forklarede jo i TV køkkenet at der skulle bruges smør til madlavning.
Til gengæld fik vi margarine på det tørre franskbrød til dagens 4x kaffe, morgen, formiddag, eftermiddag og aften.
Han blev fundet død på sin plads ved køkkenbordet en junimorgen i 1972 lige da skoleferien begyndte, med kaffe i koppen og kartoffelgryden gjort klar.

  Dåbsnotater:

Martin Frederik Depenau født 16.August 1898
Søn af rebslager Carl Kristian Sofus Depenau og hustru Anna Kirstine Christiansen 31 år,af Køge.
Hjemmedøbt 2.Sept.1898 af sognepræst Tesch,fremstillet i Kirken 30.Juli 1899.
Faddere : Kjelner Heinrich Depenau,København og hustru Martine,moderen bar selv barnet,samt faderen.
Vielsesattest fremvist og bopælen Jernbanealleen 208,Køge

Billede

  Begivenheder

• Dåb, 2 Sep. 1889. Døbt i Hjemmet

Frembåret i Kirken 30-07-1899.

• Konfirmation, 13 Okt. 1912, Viby Kirke, Århus. Viby Kirkebog C.367 B - 4 side 182
Konfirmeret af Sognepræst Zinn

• Beskæftigelse: Fodermester, 1923, Mundelstrupgaard.
Motorvej eller Mundelstrupgård?

Tre familer der bliver ramt af den nye motorvej ved Sabro, Mundelstrup


Også den bevaringværdige Mundelstrupgaard, der kan dateres tilbage til 1844, skal jævnes med jorden på grund af det nye forslag om placering af motorvejen.

Mundelstrupgaard ejes i dag af Tine og Søren Toft.

Det var Søren Tofts forældre, der i 1955 købte det gamle baroni, der i 1996 kom i sønnens hænder. Og det var det ikke kommet, hvis Søren Toft havde vidst, hvad han ved i dag.

>Nej da, vi kunne da overhovedet ikke forestille os, at man vil føre en motorvej igennem her. Det var der ikke lagt op til,< siger Søren Toft og fortsætter:

>Mundelstrupgaard bliver ofret på et alter, der hedder 'få parcelhuse'. Det hele er trukket ned over hovedet på os. Jeg havde håbet, når jeg ikke var her mere, at det hele, også parken, ville komme alle Mundelstrups indbyggere til gode.<


Billede

Martin blev gift med Petrea Marie Jensine. Sørensen, datter af Martin. Sørensen og Karen. Rasmussen, den 24 Jan. 1923 i Haslev Kirke, Aarhus Amt. (Petrea Marie Jensine. Sørensen blev født den 10 Aug. 1896 i Lillering, Framlev, Vester Lisbjerg, Aarhus, Danmark, dåb den 6 Sep. 1896 i Framlev, Framlev, Aarhus, Danmark, døde den 5 Jun. 1976 i Thorsager og blev begravet i 1976 i Thorsager Kirkegård.)
Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 3 Feb. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af jdr@dimke-depenau.dk